Tekst: Daan Snoeks | Video: Daan Snoeks & Fien van Snippenberg
De wonende studenten in Utrecht zijn met een aantal van 35 duizend een grote partij in het dagelijkse verkeer van de stad. Zowel in het openbaar vervoer als op de fiets verplaatsen zij zich van A naar B door het Utrechtse centrum. Met het plan van de gemeente om in te zetten op de fiets als vervoermiddel in het centrum, verandert de stad ook voor hen. Met de eerste zichtbare veranderingen, is het de vraag hoe zij Utrecht als fietsstad ervaren.
De studenten hebben over het algemeen een prettige ervaring over het fietsen door de stad. De drukte op Vredenburg en het tekort aan fietsenstallingen op sommige plekken in het centrum zijn twee heikelpuntjes, maar Utrecht krijgt van de gesproken studenten alsnog een dikke voldoende.
Maar wordt er ook voldoende geluisterd naar de fietsende student? De fiets wordt de komende jaren hoofdrolspeler in de stad en het verkeersbeeld in Utrecht is niks zonder de fietsende student. Van de spitsuren voor het eerste college tot het sluiten van het nachtleven, de student en zijn fiets zijn er altijd bij. 
Zo ziet ook de Utrechtse fietsburgemeester Jelle Bakker (28): “De studenten vinden vaak goed de weg naar de fiets en de weg in de stad. Als fietsburgemeester richt ik mij vooral op groepen die een steuntje in de rug nodig hebben. Datzelfde geldt ook voor andere organisaties in de stad. Als de fiets goed wordt gevonden, is er minder aandacht van buitenaf nodig.’
Bakker ziet dat de studenten zich op hun stalen ros goed redden in de stad en richt zich dus op de Utrechters die wat extra hulp kunnen gebruiken. Belangenorganisatie VIDIUS (Voor Iedereen Die In Utrecht Studeert) besteed meer aandacht aan het fietsbeleid in Utrecht. Maandelijks schoof het bestuurslid met de portefeuille ‘Mobiliteit’ aan bij de vergadering van de Fietsersbond afdeling Utrecht.’ "Studenten gebruiken de fiets voor alles, en het is dus een belangrijk onderwerp voor VIDIUS", vertelt oud-bestuurslid Roxanne ter Haar in een artikel met de Fietsersbond.
Nog altijd is VIDIUS betrokken met het fietsbeleid voor studenten in Utrecht. "Als het goed gaat, dan krijg je natuurlijk weinig te horen van studenten. Maar toch zijn we met VIDIUS actief om Utrecht fietsveiliger te maken voor de studenten", vertelt huidig voorzitter Yason Sinout. VIDIUS focust zich op meerdere projecten omtrent studenten en fietsen. "Via verschillende projecten willen we de studenten beter in contact laten komen met de gemeente. Door dit gesprek aan te gaan willen we hun problemen oplossen. Zo kijken we samen met de gemeente naar de verlichting op de fietspaden op en naar Utrecht Science Park (USP). Veel studenten vinden de verlichting erg gebrekkig."
Mede dankzij een organisatie als VIDIUS is de fietsroute vanuit het stad naar USP een stuk veiliger geworden. "Fietsvoorrang was daar jaren geleden een groot discussiepunt. Door het gesprek met de gemeente aan te gaan, hebben zij goed geïnvesteerd in veilige fietsroute met veel plekken waar de fiets voorrang heeft.", aldus Sinout. Hij doelt hiermee op de kilometerlange fietsstraat vanaf de Prins Hendriklaan tot aan de Weg van de Wetenschap. Een route waar dagelijks honderden studenten gebruik van maken.
Met name de fietsveiligheid is volgens Sinout een hot topic onder studenten. De student wordt door VIDIUS goed vertegenwoordigd en over de samenwerking met de gemeente is Sinout tevreden: "Uiteraard kan het altijd beter, maar als ik kijk naar zusterverenigingen doet VIDIUS het goed. We krijgen veel dingen voor elkaar, al is het soms ook blijven pushen om de gemeente bewust te maken van wat er speelt."

Back to Top